2008-aug: Herfkens hoeft subsidie niet terug te betalen

28 augustus 2008

Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens (PvdA) hoeft de huursubsidie die ze ten onrechte ontving van Buitenlandse Zaken toen zij voor de VN werkte, niet terug te betalen. In ruil daarvoor gaat ze een jaar lang bij de VN werken voor het symbolische bedrag van één dollar. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.

Herfkens kreeg van 2002 tot eind 2005, toen ze een hoge functie bekleedde bij VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP, huursubsidie van de Nederlandse overheid voor een appartement in New York. Het ging om een totaalbedrag van 280 duizend dollar. De subsidie bleek in strijd met VN-regels, omdat zo haar onafhankelijkheid in het geding zou kunnen komen.

Verhagen schrijft donderdag in een brief aan de Kamer dat Herfkens zelf kwam met het aanbod om een jaar ‘gratis’ voor de VN te gaan werken. “Herfkens toont met dit vrijwillige aanbod dat zij zich serieus rekenschap geeft van de politieke dimensie van de discussie over deze kwestie”, schrijft Verhagen.

Verhagen zegt de zaak hiermee als afgedaan te beschouwen. Hij schrijft dat hij hoopt dat het gebaar van Herfkens bijdraagt aan het herstel van reputatieschade die zij door de affaire heeft geleden.

CDA en PvdA in de Tweede Kamer zijn blij met de regeling die Herfkens heeft getroffen. Beide regeringspartijen juichen het toe dat de oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking haar verantwoordelijkheid neemt. Ook de ChristenUnie vindt het ‘positief’ dat Herfkens het boetekleed aantrekt. ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind wil wel dat het bedrag dat nog overschiet na aftrek van een jaarsalaris, wordt ingehouden op de Nederlandse bijdrage aan de VN.

Oppositiepartij VVD vindt de regeling tussen Buitenlandse Zaken en Herfkens ‘volstrekt onacceptabel’. VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn wil dat het hele bedrag ‘tot de laatste cent wordt terugbetaald’. “Als Nederlanders ten onrechte huursubsidie ontvangen moeten ze het hele bedrag tot de laatste cent terugbetalen. Ik vind: gelijke monniken, gelijke kappen.”

SP-Kamerlid Ewout Irrgang sluit zich aan bij zijn VVD-collega. “Verhagen had moeten proberen het hele bedrag via de rechter terug te vorderen. Dan was duidelijk geweest dat er geen verschil is met een bijstandsmoeder die ten onrechte huursubsidie heeft gekregen.” In het feit dat Herfkens bereid is een jaar voor één dollar te werken, ziet Irrgang een erkenning van haar schuld.

bron: www.depers.nl

Advertentie

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: