2009-jun: Kamer mort over externe adviseurs

do 11 jun 2009,

door Dennis Naaktgeboren

DEN HAAG –  De spilzucht van de overheid moet stoppen. De Tweede Kamer is het zat dat veel ministeries nog steeds met geld smijten voor de inhuur van externe adviseurs, interim-managers en allerhande specialisten.

Een Kamermeerderheid eist vandaag dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) paal en perk stelt aan de budgetoverschrijdingen. Terwijl het kabinet hoog van de toren blaast dat vele duizenden ambtenaren banen worden geschrapt, werd ondertussen vorig jaar 1,3 miljard euro uitgegeven aan extern personeel. Dat was opnieuw een stijging, ondanks beloften van de PvdA-bewindsvrouw dat het allemaal efficiënter wordt.
Onacceptabel

“Zet hier eens een keer het mes in, in plaats van in de politie”, zegt een boos PVV-Kamerlid Brinkman. “Dan kun je bakken met geld binnenhalen.” Ook het CDA, de PvdA, de VVD en de SP zijn ontevreden. “De ministeries falen en het kabinet faalt”, aldus SP-Kamerlid Van Raak, die wil dat de uitgaven met 25 procent worden teruggebracht. “De inhuur is weer geëxplodeerd, terwijl de minister had beloofd dat het niet meer zou groeien. Dit is zeker in crisistijd onacceptabel.”

De schimmige boekhouding wekt eveneens wrevel. De Algemene Rekenkamer uitte onlangs forse kritiek op de rekenmethode van Ter Horst. Zij ontdekte bovendien dat het ministerie van Justitie 105 miljoen euro meer uitgaf aan ingehuurde medewerkers, dan het in het jaarverslag had gemeld. Daarmee zou justitie maar liefst 425 miljoen euro aan oproepkrachten hebben besteed. De SP vermoedt dat vele miljarden euro’s zijn gemoeid met het inhuren van zogenaamde specialisten, waaronder ontslagen oud-ambtenaren die een zelfstandig bedrijfje zijn begonnen.

“Het blijft zelfrijzend bakmeel”, aldus CDA-Kamerlid Schinkelshoek, die een motie klaar heeft liggen. “De minister moet echt krachtiger aanpakken en in de ministerraad sterker sturen op budgetten en maxima.” De VVD sluit zich daarbij aan. “Ter Horst moet haar gewicht in de strijd gooien”, vindt VVD-Kamerlid Van der Burg.

Ook de veelbesproken doelstelling om het aantal ambtenaren fors terug te brengen staat onder druk. “We hebben er weinig vertrouwen in dat die taakstelling gehaald wordt”, aldus PvdA-Kamerlid Heijnen. “Daar moet echt aansporing plaatsvinden.”

bron: www.telegraaf.nl

Advertentie

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: