2009-apr: Veel onterechte vergoedingen voor ambtenaren

donderdag 9 april 2009

Bijna een kwart van alle rijksambtenaren die tijdelijk bij internationale organisaties zoals de Verenigde Naties worden gestationeerd, heeft vergoedingen van de Nederlandse staat gekregen, veelal tegen de regels in. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer.

Het gaat om 184 ambtenaren die de afgelopen zes jaar door ministeries zijn gedetacheerd. Zij kregen geen salaris van het ministerie meer, maar van de internationale organisatie waar zij werkten. Vijf ministeries betaalden echter wel vergoedingen voor bijvoorbeeld huur of pensioen. Volgens de Nederlandse regels mag dat, maar volgens die van de internationale organisaties vaak niet.

Zo hebben 42 ambtenaren vergoedingen ontvangen voor zaken als huur, verhuiskosten en cursussen, voor bijna twee miljoen euro. Minstens een kwart daarvan was in strijd met de regels. Daarnaast heeft veertig procent van de gedetacheerde ambtenaren ten onrechte pensioenbijdragen van Nederland ontvangen, voor een totaalbedrag van bijna 2,5 miljoen. De Rekenkamer zegt grote moeite te hebben gehad deze cijfers te achterhalen, omdat de administratie bij veel ministeries niet op orde is.

De Rekenkamer heeft het onderzoek uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer. Aanleiding was de affaire rondom oud-minister Eveline Herfkens (PvdA). Het ministerie van Buitenlandse Zaken bleek haar tegen de regels in 280 duizend dollar aan huursubsidie te hebben betaald.

Internationale organisaties staan meestal niet toe dat hun ambtenaren vergoedingen van derden ontvangen, inclusief hun ‘thuisland’. Deze regels zijn bedoeld om de totale onafhankelijkheid van de ambtenaren te waarborgen. In veel gevallen overleggen ministeries helemaal niet met de internationale organisaties over het vergoedingenbeleid, constateert de Rekenkamer.

De Rekenkamer raadt het kabinet aan alleen nog bij hoge uitzondering vergoedingen te verstrekken en daarover altijd te overleggen met internationale organisaties. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zegt toe dat vergoedingen alleen nog worden verstrekt na toestemming van de internationale organisatie. Ten onrechte betaalde pensioenbijdragen worden zo mogelijk teruggevorderd.

bron: www.depers.nl

Advertentie

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: