2009-jun: Moody’s: ‘Banken zijn ook gevaarlijk’

22 juni 2009

door: Martijn de Meulder

Europese Banken moeten niet alleen voor het einde van volgend jaar nog €200 miljard aan zieke Amerikaanse hypotheken afschrijven, ook staat hun goedkope-leningen caroussel onder druk van Moody’s.

Afgelopen week maakte de Europese Centrale Bank al bekend dat het verwacht dat de Europese banken gezamenlijk nog zo’n €204 miljard moeten afschrijven. Het rapport vindt u op de website van de ECB, pagina 103.

Maar nu blijkt dat kredietbeoordelaar Moody’s ook nog eens de rating op achtergestelde obligaties – een relatief goedkope leenstructuur voor banken – wil verlagen. Want, zo vind het ratingbureau, ‘we willen af van de veronderstelling dat bank capital securities profiteren van overheidssteun’. Ofwel: waardepapier van banken is in principe net zo gevaarlijk als dat van ieder ander bedrijf.

Het zou de financieringsstructuur voor banken in de hele wereld iets verder onder druk zetten omdat dit het lenen voor banken duurder maakt. Meer hierover op de Belgische website 6Minutes. Een lichtpuntje daarbij: in zijn rapport rept de ECB over dat ‘vrijwel alle Europese banken deze crisis wel zullen overleven’, dus dan kan daar een ratingverlaging ook wel bij.

bron: www.quotenet.nl

Advertentie

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: