2009-jul: ‘Rijk van ons bloed’

di 07 jul 2009,

Opnieuw lopen gulle gevers woedend weg

door René Steenhorst

AMSTERDAM/ULESTRATEN –  “Moreel en ethisch is dit… ronduit… eh,verwerpelijk!” briest Charles Disch van de Landelijke Vereniging van Bloed- en Plasmadonoren. Gewoonlijk kost het enige moeite de gewoonlijk zo ingetogen secretaris van de LVB vuur te doen spuwen. Maar nu voor het zoveelste jaar op rij de salarissen van de raad van bestuur van de Sanquin Bloedbank “excessief” gestegen zijn, gooit Disch alle remmen los.


Foto: KEYSTONE

Exorbitante salarissen in de top van het commerciële bedrijfsleven vindt hij nog tot daaraan toe. “Maar een organisatie als de Sanquin Bloedbank bestaat bij de gratie van 295.500 onbetaalde donoren en 3000 vrijwilligers. Dan dien je als bestuur terughoudend te zijn. Maar nee hoor, de heren bestuursleden graaien erop los, terwijl zij een voorbeeldfunctie hebben. Zo verdient de Sanquin-bestuursvoorzitter 253.000 euro; dat is alleen al €25.000 meer dan zijn collega van het grootste academisch ziekenhuis van Nederland, in Groningen. Schandelijk! De heren dienen zich eens te leren gedragen!”…

Lees het volledige artikel op: www.telegraaf.nl

home

Advertentie

Tags: , , , ,

3 Reacties to “2009-jul: ‘Rijk van ons bloed’”

 1. Evert-Jan Says:

  Niet alleen bestuursvoorzitter Buunen van de Sanquin Bloedbank is woedend na nieuwe openlijke kritiek van donoren op de hoogte van zijn jaarinkomen, maar u hoogstwaarschijnlijk ook. Veel te hoog, dat „bloedgeld” zoals Henk Versteeg uit Nunspeet het benoemt. J.J. Bommezijn uit Zoetermeer meldt dat hij aan de raad van bestuur van Sanguin en aan de donorraad van de Bloedbank heeft laten weten „dat hij zijn donorschap na 42 jaar en bijna 150x bloed geven opschort. De reden hiervoor zijn de schandalig hoge salarissen die aan ’de top’ worden uitbetaald. Schandalig! De top moet minimaal E 100.000 inleveren!” Deze lezer is er zich wel van bewust dat patiënten de dupe van zijn beslissing kunnen worden, maar „totdat ’de top’ tot hetzelfde inzicht komt en zich op een meer maatschappelijk verantwoorde wijze laat betalen, is dit de consequentie”. Lezer Ad uit Gilze gunt de top van Sanquin een salaris van 120.000 euro, „dat is ruim voldoende voor het besturen van deze organisatie”. Hij wijst erop dat de bestuursleden „worden betaald als succesvolle ondernemers terwijl ze geen enkel risico lopen of eigen kapitaal investeren. Ze moeten een organisatie leiden en geen bedrijf uit het niets opbouwen, daarom zou hun vergoeding gehalveerd mogen worden. Belachelijk dat we dit in Nederland accepteren.” Gerard van Stijn uit Haarlem vindt het een goede zaak dat PvdA-Kamerlid Arib Kamervragen gaat stellen over het Sanquinsalaris. Ik zal mijn donorschap niet opgeven maar zal wel strijden tegen dit vreselijk onrecht. Ook de landelijke vereniging van bloed- en plasmadonoren (LVB) willen dat donoren hun donatie niet opzeggen maar vragen wel duidelijk hun mening kenbaar te maken.

 2. flap Says:

  Dit gaat Helemaal nergens meer over.. Stop nu toch eens met dat achterlijke utopische denken. De mens is binnen onze cultuur, en misschien zelfs als constante, een egoistisch en egocentrisch stuk vreten. en elke keer maar mopperen tegen de natuur,”.. stomme vloed, stop nu eens, egoistische vloed, woedend ben ik op de vloed dat hij weer op komt en de eb verdrijft”…razernij…
  Kijk, dat werkt dus gewoon niet he, zo langzaam maar hand is er genoeg gemopperd over zelfverrijking en schofterig gedrag, we weten ondertussen allemaal dat het zoals het nu geregeld is, onwenselijk is. Tijd om er wat aan te doen dus en regels in de wet dusdanig te veranderen of vast te leggen, dat dit egoistische en egocentrische gedrag, zelfs met de grootste moeite niet vruchtbaar is.
  wat er nu gebeurt is dat er door enkelen even hard wordt geschreeuwt, maar niemand die doet wat, en binnen een paar maandjes is iedereen vergeten dat er uberhaubt over gemopperd werd..

 3. donor Says:

  U schrijft:
  wat er nu gebeurt is dat er door enkelen even hard wordt geschreeuwt, maar niemand die doet wat, en binnen een paar maandjes is iedereen vergeten dat er uberhaubt over gemopperd werd.
  Het is nu net Flap die schreeuwt en niets onderneemt. Deze kwestie loopt geen paar maandjes maar jaren heer flap. Beter de kranten lezen en zelf eens flink aan de slag gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: